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F. No.370142/17/2016-TPL 
Government of India 
Ministry of Finance 

Department of Revenue 
Central Board of Direct Taxes 

(TPL Division) 

Circular No.1..3/2016 

New Delhi, dated the~" ')une, 2016 

Amendment in Section 206C of the Income-tax Act vide 
Finance Act 2016 - Clarifications regarding. 

In order to curb the cash economy, Finance Act 2016 has amended 
section 206C of the Income-tax Act to provide tbat the seller sball collect tax at 
the rate of one per cent from the purchaser on sale in cash of cel1:ain goods or 
provision of services exceeding two lakh LUpees. Subsequent to the amendment , 
a number of represent.'1tions were received from various stakeholders with 
regard to the scope of the provisions and the procedure to be fo llowed in case 
of the amended provisions of Section 20GC of the Act. T he Board, after 
examining the representations of the stakeholders, issued FAQs vide 
circular.No.22/ 2016 dated 8'h June, 2016. The Board bas further decided to 

clarify the issue as regards applicabili ty of the provisions relating to levy of TCS 
where dle sale consideration received is pardy in cash and pardy in cheque by 
issue of an addendum to the above circular in tbe form of question and answer 
as under: 

Question 1: Whether tax collection ~t source Linder section 206C(lD) at the 
rate of 1 % \vill apply in cases where the sale consideration received is pardy 
in cash and pardy in cheque and the cash receipt is less than two lakh LUpees. 

Answer: No. Tax collection at source will not be levied if the cash 
receipt does not exceed two lakh rupees even if the sale consideration exceeds 
two lakh mpees. 



Illustration: Goods worth Rs. 5 lakhs is sold for which the consideration 
amounting to Rs.4 lakhs has been received in cheque and Rs.1 lakh has been 
received in cash. As the cash receip t does not exceed Rs.2 lakh, no tax is 
required to be coUected at so urce as per section 206C (1 D). 

Question 2: Whether tax collection at sOurce under section 206C (1D) will 
apply only to cash component or in respect of whole of sales consideration. 

Answer: Under section 206C (1 D), the tax is required to be coUected at source 
on cash component of the sales consideration and not on the whole of sales 
consideration. 

Illustration: Goods worth Rs. 5 lakhs is sold for which the consideration 
amounting to Rs.2 lakhs has been received i.n cheque and Rs.3 lakh has been 
received in cash. Tax is required to be collected under section 206C (1 D) only 
on cash receip t of Rs.3 lakbs and not on the whole of sales consideration of 
Rs.5 lakh . 

~/ 
(Pitambar Das) 

Director (TPL-III) 

Copy to:-

1. The Chairman, Members and o fficers of the CBDT of the rank of 
Under Secretary and above. 

2. OSD to Revenue Secretary. 
3. All Principal Commissioners o f Income-tax & all Director General o f 

Income-tax with the request to bring to notice o f all o fficers. 
4. The Pr. Director General o f NADT, Nagpur. 
5. The Pro Director General o f Systems, ARA, Jhandewalan Extension, 

New Deilli. 
6. The Pro Director General of Vigilance. 
7. The ADG (PR, PP & OL), Mayur Bhawan. New Delhi for printing in 

the quarterly tax bulletin and for circulation as per mailing list. 
8. Comptroller and Audi tor General o f India. 
9. AD G (Systems) for uploading on ITO website. 
10. The G uard File. 

~/ 
(Pitambar Das) 

Director (TPL-III) 


